Els valors educatius dels tallers d’anellament d’ocells

Un taller d’anellament d’ocells és una activitat tradicionalment realitzada per professionals de l’ornitologia, però que posada a l’abast de famílies i escoles esdevé una experiència vivencial fantàstica i amb moltíssimes possibilitats de desevolupament competencial.

El taller ha de ser liderat per un anellador acreditat, en el cas de Catalunya per l’Institut Català d’Ornitologia. No oblidem que es tracta d’una activitat científica per obtenir dades de la vida dels nostres ocells, i que no ha d’afectar els ocells! Primer de tot caldrà preparar les xarxes, on s’aplica una estratègia concreta segons el tipus d’hàbitat on les posem.

Abel Julien a Rupit (ICO)
Abel Julien a Rupit (ICO)
Els participants tenen en tot moment un paper actiu i les emocions comencen quan anem observant a distància les xarxes comprovant si ja hi ha algun ocell capturat i, sobretot, quan anem cap a elles amb el desig de tenir a l’abast un d’aquest petits habitants del bosc. No té preu l’esclat d’alegria en veure el primer ocell capturat. L’anellador s’encarregarà d’agafar-lo amb la cura que requereix, però a partir d’ara els petits participants gaudiran de poder veure i tocar ocells que difícilment els haurien vist mai de cap altra manera.

De ben aprop aprenem detalls de la seva vida, els prenem mesures i descobrim secrets que l’ornitòleg ens fa veure i tocar. I acabarem alliberant l’ocell amb el màxim respecte i agraïment!

Però l’activitat no acaba amb l’anellament dels ocells capturats sinó que és una oportunitat per escoles per desenvolupar moltes més competències, és una activitat molt transversal que treballa el coneixement del medi, metodologies de tractament de la informació i habilitats comunicatives:

Coneixement del medi

Grans i petits penetren en el món dels ocells d’una forma molt vivencial, no és estrany que després del taller apareguin noves vocacions d’ornitòleg, ni que sigui a nivell amateur! I tots segur que veuran els ocells amb molt més respecte que no pas abans…

Competències metodològiques

Durant el taller, en la presa de mesures i en el treball posterior l’alumne desenvoluparà la capacitat de tractament de dades mitjançant eines informàtiques tot descobrint secrets amagats de la vida dels animals que han capturat.

Competències comunicatives

Tot el taller, tant l’anellament com el tractament de dades posterior, té uns resultats sorprenents que es presenten en públic, treballant així les competències comunicatives que seran tant importants en el futur dels nostres fills.
Des de Rupit Viu! he aplicat aquesta metodologia en el curs d’informàtica “Científics de Rupit”, on hem après a treballar amb fulls de càlcul i fer presentacions en públic a partir de les dades recollides en el taller d’anellament i de bases de dades públiques. Els nens surten de l’activitat amb un millor coneixement i respecte pel medi i amb millors competències en l’ús de les noves tecnologies. I continuem!

Si vols més informació sobre el taller o que n’organitzem un per la teva escola, grup d’amics o família, estic a la teva disposició:

info@rupitviu.com
685 83 46 63

Perquè… cuidem el que estimem i estimem el que coneixem!

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.